Ana Sayfa Dünya Haberleri THE IRISH TIMES’IN TÜRKİYE SEÇİMİ ANALİZİ

THE IRISH TIMES’IN TÜRKİYE SEÇİMİ ANALİZİ

İrlanda medyasının önde gelen gazetelerinden biri olan The Irish Times, Türkiye seçimleriyle ilgili bir analiz yayınladı.

928
0
The Irish Times
The Irish Times

İrlanda Haber – İrlanda medyasının önde gelen gazetelerinden biri olan The Irish Times, Türkiye seçimleriyle ilgili bir analiz yayınladı.

***

İrlanda medyasının en çok okunan gazetelerinden biri olan The Irish Times, pazar günü (14 Mayıs) Türkiye’de gerçekleşecek olan seçimlerle ilgili editöryel analiz yazısı yayınladı. “The Irish Times view on The Turkish election: a defining moment for Erdogan” başlığıyla yayınlanan analizde AKP’nin meclis çoğunluğunu elde edecek gibi göründüğü ve Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı için birkaç adım önde olduğu vurgulandı.

Analiz, Erdoğan ve partisinin 20 yıldır iktidarda olduğunu ve dindar, milliyetçi muhafazakar kitleler arasında ve kırsal kesimde sadık seçmenlerine karşın; Muhalefetin daha çok büyük şehirler ve turistik kıyı kesimlerinden oy aldığını belirtiyor.

Ana muhalefeti lideri Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin sorunlarını çözmek için birbirinden farklı fikirleri olan 6 partiyi bir araya getirdiğini söyleyen The Irish Times, ana muhalefette bulunan CHP’yi ise, sosyal demokrat temelli, sosyal liberalizm, Avrupacılık ve Atatürk’ün seküler felsefesinden doğan Kemalizme sahip bir ideolojisi olduğunu ifade ediyor.

DİKKAT ÇEKEN KISIM

Analizde en dikkat çeken kısım ise, Avrupa Birliği’nin Türkiye seçimlerine yaklaşımıyla ilgili fikirlerin belirtildiği paragraf oluyor.

Paragrafta, AKP’nin Türkiye’nin ekonomisinin gelişiminde tarihi bir başarıya sahip olduğu fakat son zamanlarda Erdoğan’ın, artan enflasyon, liranın değerinin çok hızlı düşmesi ve depreme verdiği yavaş reaksiyon nedeniyle daha sorunlu bir sicili olduğu vurgulanıyor.

Türkiye’de seçimi Kılıçdaroğlu’nun kazanmasını Avrupa’nın genel olarak hoş karşılayacağını öngören The Irish Times, AKP seçmenlerinin bu sonucu kabul etmeme tehlikesi olduğunu iddia ediyor.

Son olarak, Kılıçdaroğlu’nun kazandığı senaryoda Türkiye’nin AB’ye girme ajandasının tekrar gündeme alacağını çıkarımında bulunan Gazete, bu durumun bazı AB üyeleri tarafından hoş karşılanmayacağını ifade ediyor.