İrlanda, Türkiye’nin de uzun yıllardır bir parçası olmaya çalıştığını Avrupa Birliği’nin en eski üyelerinden birisi. 70’lı yılların başına kadar Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri olan İrlanda, Avrupa Birliği sayesinde bugün sahip olduğu refah seviyesi ulaştı.
4 Milyon 904 bin nüfusa sahip olan İrlanda Cumhuriyeti, bağımsızlığı kazandığı 1922’den tam 51 yıl sonra 1973’te yılında Avrupa Birliği’ne katıldı. İrlanda halkı AB’ye katılım için gerçekleştirilen referandumda birliğe katılıma yüzde 83 oranında destek verdi.
AB’ye katılmak İrlanda tarihini pozitif yönde etki eden çok önemli bir gelişme. Kuruluşundan AB’ye katıldığı tarihe kadar çeşitli sorunlarla uğraşan, İkinci Dünya Savaşı sırasında tarafsız bir konumda duran ve dönem şartları nedeniyle ticari ilişkilerini geliştiremeye Ada ülkesi, Savaş sonrası yeniden şekillenen dünyada doğru bir hamle yaparak AB üyesi oldu. 1973 yılına kadar küçük fakir tarım ülkesi olarak anılan İrlanda, Birliğe katılmasının ardından hızlı bir büyüme sürecine girdi.
TİCARETİ KOLAYLAŞTIRAN ANLAŞMALAR
AB politikalarıyla genel anlamda uyumlu bir görüntü çizen İrlanda’da, zaman içerisinde iş imkanları, çevre, sağlık ve eğitim ve sosyal refah gibi başlıca konularda değişimler yaşandı. AB içi serbest ticari anlaşmalar, İrlanda’nın ticari hacmini genişletti. Bu sayede ülke, geçmişinde sorunlar yaşadığı İngiltere’ye olan ekonomik bağımlılığını azalttı. AB’nın uluslararası yaptığı anlaşmalarla ise İrlanda’ya Kanada, Japanya, Güney Kore gibi uluslararası büyük pazarlarda daha ucuz, daha kolay ticaret yapma şansı verdi.
Aynı zamanda üyeliğin sağladığı serbest dolaşım ve eğitim alma ve çalışma izinleri sayesinde İrlanda halkı, kıtanın birçok yerinde iş bulma, yerleşme ve eğitim alma şansı yakaladı. Öte yandan, Birlik üyesi ülkelerden birçok kişi başta turizm, çalışma ve eğitim amacıyla İrlanda’ya gelmeye başladı. Örneğin, İrlanda’ya erasmus programları kapsamsında eğitim almak ve çalışmak için gelen 25 bini aşkın öğrenci İrlanda ekonomisine 14 milyon Euro katkıda bulunuyor.
GÖÇMENLERE İSTİHDAM
Yurtdışından İrlanda’ya olan ilgi ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda istihdam sağlamasını da kolaylaştırdı. Birçok AB üyesi ülke göç alma konusunda şikayetçi olmasına rağmen, İrlanda özellikle 1990’lı yıllardan itibaren istihdam açığını başta AB üyesi ülke vatandaşları olmak üzere kabul ettiği göçmenlerle kapama yoluna gitti.
AB FONLARI
Avrupa Birliği’nin çeşitli alanlarda sağladığı fonlar, katkının en belirgin göründüğü alan. AB, ülkenin birliğe katıldığı 1973 tarihinden 2018 yılına kadar 40 milyar Euro’nun üzerinde net fon sağladı. Şehir içi düzenlemeler, doğa ve çevre korunumu için yapılan çalışmalar, eğitim ve araştırma faaliyetleri gibi alanlara özel çıkarılan bu fonlar ülkenin birçok temel ihtiyacını gidermesinde yardımcı oldu.
Mesela eski günlerini arayan İrlanda çiftçisi AB’nin sağladığı fonlar ve uyguladığı tarım politikaları ile ayakta duruyor. 2014-2020 yılları İrlanda Kırsal Kalkınma Gelişim Programı AB’den 4 milyar Euro’nun üzerinde fon sağlamış durumda. Başkent Dublin’de şehir içi raylı ulaşım hatlarının geliştirilmesi ve Cork şehri limanın geliştirilmesi gibi önemli projeler de Avrupa Birliği’nin sağladığı fonlarla mümkün oldu.